"Travertin" izgled kamenih blokova

Tehnikom TRAVERTIN se približavamo izgledu kamena u kojem su vidljive djelomične neravnine i praznine na površini, a mjestimično su vidljive sitne rupice u reljefu. Površina je polumatirana s vidljivim sljedovima reljefnog uzorka.

Tehnika »Travertin«
Priprava in postopek izdelave

Priprema podloge

 1. Predbojenje: podloga suha, čvrsta, bez mrlja ulja i sličnih nečistoća. Osiguramo jednoličnost površine, po potrebi predbojimo, da dobijemo jednoličan ton podloge. Upotrebljavamo bijelu boju.
 2. Zaglađivanje podloge: s Jubolin kitom (Jubolin, P25 ili P50), s nehrđajućom gletaricom.
 3. Brušenje površine: otprašivanje dijelova usisavanjem ili s finom metlicom.
 4. Impregnacija: Akril emulzijom (1:1).

Postupak izrade

Nanos Marmorina

 

Gletaricom, veličina obrađene površine je 0,5-1 m2. Debljina nanosa je ~2-3 mm. Marmorin se ne smije osušiti prije nego što se oblikuje struktura uzorka.

Oblikovanje strukture Marmorina

 

Kad je površina još vlažna, upotrebljavamo dekorativnu četku. S njom stvaramo izgled rupičaste površine. Na još vlažan Marmorin s dekorativnom četkom okomito na površinu utisnemo uzorak rupica u vodoravnim valovitim prelascima. Struktura rupica neka ne prelazi 1/3 cijele površine. Gustoća uzorka ovisi o željenom konacnom izgledu.

Poravnavanje debljine

Nehrđajućom gletaricom neznatno, po mokrom, dok se materijal djelomično stvrdne. Podloga upije dio tekućine tako da se Dekoral zgusne i daje dovoljan otpor. Pažljivo, da ne ispunimo previše rupica, zagladimo ostatke koji strše sa površine. Na ~1/3 površine uzorak ostane nepromijenjen. Produbimo i popravimo zareze uzorka.

Oblikovanje strukture kamenih blokova

Sa »zarezivanjem« u površinu Marmorina. Površina neka bude suha na opip, a ujedno još uvijek mekana. Označimo uzdužno i nakon toga vertikalno, s izravnavajućom letvom i alatom za zarezivanje zarežemo po označenom uzorku. Nakon sušenja površine, zareze produbimo i popravimo s brusnim papirom oznake 100-150. U slučaju oštećenja do površine, popravimo rijeđenim Marmorinom (do 20% s vodom).

Nanos Marmorin Shine

Površinu nježno zagladimo s nehrđajućom gletaricom ili širokom nehrđajućom lopaticom. Površina je djelomično matirana s jedva vidljivim tragovima sjaja. Sa sintetičkom krpom nanesemo Decor Marmorin Shine.

Orodje in material

Alat

 • valjak
 • kist
 • dekorativna četka
 • zaobljena gletarica
 • nehrđajuća lopatica
 • izravnavajuća letva
 • alat za zarezivanje (može biti i izvijač)

 Materijal

 • Marmorin
 • JUPOL Gold
 • Jubolin kit (P25, P50)
 • Marmorin Shine
 • Akril emulzija

Jub Design Studio

Pristupite

Ton karta

Pogledajte
Program JUB Design Studio vam olakšava izbor boja i tekstura korištenjem tipskih primjera.
Ukoliko želite da studiju boja za Vaš objekat pripremi stručno lice, pošaljite porudžbinu. Cijena studije boja je 100,00 KM. Pri kupovini bilo kojeg JUBIZOL fasadnog sistema obezbeđujemo Vam popust u visini cijene studije boja.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba