Sanacija unutrašnjih zidova nakon poplave

Kako nakon poplave sanirati oštećene i namočene unutrašnje zidne površine?

Odgovor

Način sanacije unutrašnjih zidnih površina koje su bile uništene u poplavi ovisi o vrsti i veličini štete. Poseban problem predstavljaju površine koje su dulje vrijeme bile u dodiru s vodom, zagađene lož uljem, fekalijama ili toksičnim i drugim opasnim tvarima. Postupak sanacije takvih površina je zahtjevniji.

Pri obnavljajućem bojanju zidnih i stropnih površina u prostorijama gdje smo suočeni sa različitim mrljama i posljedicama poplave, prvo moramo dobro pripremiti podlogu za bojanje. Većina mrlja je topiva u bojama na vodenoj osnovi ili u temeljnim premazima. Odstranjivanje suhih mrlja je također zahtjevno. U dodiru s vodom, supstance se otope u sloju boje što dovodi do njihove migracije kroz nanos boje u vremenu aplikacije i sušenja boje te se ponovno stvaraju mrlje. Mrlje ostanu vidljive neovisno o pokrivnosti ili količini slojeva nanesene boje.

Postupak sanacije zaprljanih ili namočenih unutarnjih zidnih površina koje nisu zagađene izlivenim lož uljem:

 

Čišćenje, dezinfekcija i sušenje

  • Unutarnje površine prvo temeljito očistimo. Prljavštinu isperemo mlazom vruće vodene otopine univerzalnih kućanskih sredstava za čišćenje. Kod tvrđih mrlja si možemo pomoći trljanjem mekom četkom. Očišćene površine isperemo čistom vodom.
  • Dezinfekciju površina koje su bile u dodiru s vodom zaraženom fekalijama napravimo po uputama nadležnih sanitarnih službi.
  • Sušenje je najbrže i najuspješnije strojem za sušenje prostorija ili intenzivnim grijanjem i prozračivanjem prostorija. Svi daljnji postupci sanacije imaju smisla tek kad vlažnost zidnih površina padne ispod 5%.
  • Potencijalne ostatke soli, koje su pri sušenju ostale na površini, odstranimo četkanjem.

 

Sanacija

  • Odstranjivanje odstupajućih ili slabo prihvaćenih nanosa boja i slojeva masa za izravnavanje izvodimo plastičnom lopaticom. Po potrebi očišćene površine pobrusimo (najprimjereniji su brusni papiri br. 80-120).
  • Nanos mase za izravnavanje i temeljnog premaza: očišćene površine na oštećenim mjestima popravimo primjerenom masom za izravnavanje. Dublja oštećenja (dubina do 5 cm) zapunimo masom HOBI kit, veća i plitka oštećenja (dubina do 3 mm) izravnamo masom JUBOLIN ili JUBOLIN P-25, a manja (dubina do 3 mm) sa JUBOLIN Reparatur.
  • Blokada mrlja: preporučamo jednoslojni ili dvoslojni (iznimno troslojni) nanos bijele unutarnje boje JUPOL Block koja u velikoj mjeri već u prvi sloj učinkovito veže većinu lako i brzo topivih tvari, a neutralizira i manje intenzivne uljne mrlje.
  • Dekorativno bojanje: JUPOL Block je primjeren i za završno bojanje saniranih zidnih površina u bijeloj ili nekoj od pastelnih nijansi. Za bojanje u intenzivne nijanse preporučamo JUPOL Gold koji za vas nijansiramo u više od 10.000 nijansi u brojnim JUMIX centrima za nijansiranje u Hrvatskoj.

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba