6 koraka do prave nijanse

Pri kombiniranju boja u stambenom prostoru ne smijemo pretjerati i opteretiti prostor bojama i uzorcima. Jednom kad shvatimo da je svega previše, više nećemo imati čistu plohu ili zid na kojemu bismo inače odmorili oči i odahnuli.

1. OMILJENE NIJANSE

 

Pri opremanju i uređenju doma koristimo nijanse koje nam se inače sviđaju i koje uvijek iznova biramo u svakodnevnom životu; na odjeći, detaljima, ukrasima, slikama, namještaju itd. Primjerice, ako se dobro osjećamo kada smo okruženi toplim nijansama narančastih ili žutih tonova, to je definitivno pravi smjer planiranja.

2. KONTEKST

 

Kao vodič koristimo postojeći namještaj, ukrasne proizvode i detalje, slike, jastuke, zavjese i ostale elemente koji definiraju prostor. Ovisno o postojećim bojama, odlučujemo hoćemo li bojati prostoriju u iste tonove ili ćemo uvesti kontrastnu kombinaciju…

3. VELIČINA PROSTORA

 

Ako bojimo manji prostor koji želimo optički povećati, odabrat ćemo svjetlije nijanse. Međutim, ako želimo stvoriti manji i intimniji ambijent, prikladnije su tamnije nijanse.

4. OSVJETLJENJE 

 

Važno je procijeniti kako je osvijetljen prostor koji ćemo bojati. Ista nijansa boje djeluje potpuno drugačije na prirodnom svjetlu nego na umjetnom. Uz žuto svjetlo, sve nijanse postaju toplije, dok plava LED rasvjeta toplu nijansu može učiniti hladnijom i plavkastom. Dakle, što je više prirodnog svjetla u prostoru, to će boje biti realnije.

5. PSIHOLOGIJA NIJANSI  

 

Boje imaju vrlo jaki utjecaj na nas. Ako u prostor želimo unijeti energiju i živahnost, pravi odabir su žute i narančaste nijanse. Ukoliko želimo postići umirujuć i na osjećaj hladniji prostor, biramo između plavih nijansi.

5. UZORCI NIJANSI  

 

Ukoliko ste u mogućnosti, na testnoj plohi napraviti uzorak odabranih nijansi ili nijansi između kojih se dvoumite.

 

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba