Prednosti kupatila bez pločica

Gradnja ili obnova kupatila izvođačima predstavlja poseban izazov. Kupatilo je prostor, gdje naš dan ujutro započne i prije spavanja i završava.

U novogradnjama kupatilu već pri planiranju i dizajniranju prostora posvećujemo sve više pažnje, jer želimo urediti savremen ambijent, koji će nam značiti puno više od činjenice da je to prostor namijenjen samo higijeni. I one, kojima je njihovo kupatilo u kući ili stanu već dosadilo i žele da bi bilo prostornije i svjetlije, a od sanacije ih odvraća komplikovani zahvat zamjene neprivlačnih keramičkih pločica sa neestetskim fugama ili bordurama, te sav skupa nered, da ih odmah smirimo - danas sa novim JUB-ovim materijalima i uz manje građevinske zahvate i u postojećim boravišnim objektima možete kreirati moderno kupatilo, koje će postati omiljeni prostor za vaše opuštanje.

Da bi investicija bila za investitora što više ekonomski opravdana, potrebno je prije izvedbe pripremiti promišljen plan u kojem će biti uvaženi svi elementi obnove ili gradnje, a u prvom redu su to materijali, kojima ćemo presvući površine u prostoru. Umjesto keramičkih obloga manjeg ili većeg formata, međusobno odvojenih različitim širinama fuga, koje su bile moderne prije nekoliko decenija, danas možete za vodom i vlagom opterećene prostore odabrati "microtopping" dekorativnu obradu zidova. To praktično znači, da možete osmisliti kupatilo sa zidnim površinama potpuno bez keramičkih obloga, na koje se nanesu samo odgovarajuće dekorativne unutrašnje boje.

U JUB-u smo razvili tri proizvoda iz grupe HYDROSOL, koji nude optimalnu hidroizolaciju i ujedno odličnu dekorativnu obradu zidova, jednostavno za održavanje i otporno na mehanička oštećenja. Takva obrada zidova nije samo modni trend, već u odnosu na klasični sistem keramičkih obloga ima puno prednosti.

Optimalna hidroizolacija

Osnovnu hidroizolaciju radimo slično kao kod klasične izvedbe. U jednokomponentnu hidroizolacjsku masu HYDROSOL Express 1K utopimo trake za zaptivanje i manšete i nanesemo je na sve vertikalne i horizontalne površine.

   
Slika 1: Na sve spojeve i prelaze je potrebno u prvi sloj hidroizolacije utopiti trake za zaptivanje i manšete. Nakon toga nanosimo HYDROSOL Express 1K još i na sve ostale (zidne i podne) površine u sloju debljine barem 1 mm.

Za sljedeći sloj koristimo dekorativnu vodotpornu masu HYDROSOL Decor base, koju možemo nijansirati u više od 500 nijansi, prema ton karti JUB (JUMIX). Za izvedbu microtopping masu možemo nijansirati u jednoj ili dvije nijanse, te je jednostavnom tehnikom nanesemo na zid. Ako želimo gladak i jednobojan zid, onda na isti nanosimo nenijansirani HYDROSOL Decor base i zatim zid samo obojimo unutrašnjom bojom JUPOL Strong u željenoj nijansi.

Prednost: Pri montažnoj izvedbi kupatila sa gipskartonskim pločama, spojeve između ploča možemo obraditi dekorativnom hidroizolacijskom masom HYDROSOL Decor base i time osiguramo trajno elastičan spoj, koji će podnijeti znatno veća opterećenja u odnosu na klasični sistem.

    

Slika 2: Izrada microtopping masom  HYDROSOL Decor base.
Slika 3: Ako želimo gladak zid, preporučujemo tehniku microtopping, gdje je potrebno površine izravnati dekorativnom hidroizolacijskom masom HYDROSOL Decor base, te ih zatim još obojiti.
Slika 4: Nanošenje premaza HYDROSOL Polyurethan 2K dodatno štiti površinu.

Za završetak preko površine nanesemo visokootporni poliuretanski dvokomponentni bezbojni polumat premaz – HYDROSOL Polyurethane 2K, koji štiti površinu od mehaničkih oštećenja, a ujedno nudi još dodatno i hidroizolacijsku zaštitu.

Prednost: Ako nanesemo HYDROSOL Polyurethane 2K još preko silikonske ili MS polimerne mase, to će  produžiti životni vijek izolacijske mase, a ujedno ćemo je i zaštititi, te smanjiti mogućnost pojave algi i plijesni. Slika 5: Radi svojih odličnih hidrofobnih osobina, HYDROSOL Polyurethane 2K omogućava jednostavno čišćenje i održavanje.

Značaj odgovarajućih materijala

Pogrešno je mišljenje, da nanošenjem odgovarajućeg završnog premaza, rješavamo sve probleme sa hidroizolacijom željene površine. Moramo biti svjesni da svaki proizvod, koji je nanesen na osnovni malter ili na gipskartonsku montažnu konstrukciju, mora biti hidroizolacijski, odnosno potpuno vodootporan. U suprotnom slučaju, iako ćemo upotrijebiti veoma dobar završni premaz kao što su latex boje, poliuretanski ili epoksidni premazi, voda će svejedno naći put do donjeg sloja koji će početi bubriti i istupati.

  

Slika 5: Radi svojih odličnih hidrofobnih osobina, HYDROSOL Polyurethane 2K omogućava jednostavno čišćenje i održavanje.
Slika 6: Ako upotrijebimo pod perivu boju običnu masu za izravnavanje, završni sloj će nam ubrzo početi bubriti i istupati.

Jednostavnost sanacije

Sanacija kupatila i ostalih površina izloženih vodi i vlagi je uvijek dugotrajna, bučna, prašnjava i skupa. U slučaju kada je postojeća keramička obloga još uvijek dobro pričvršćena za podlogu (da se ne obrušava ili istupa), kupatilo možemo sanirati jednostavno, brzo i povoljno sa prekrivanjem. U tom slučaju je ključna komponenta sistema specijalni premaz AKRINOL Super grip. Preko postojeće keramičke obloge nanesemo AKRINOL Super grip, premaz za glatke i neupijajuće površine, koji značajno povećava hrapavost podloge i koji povećava prihvat te tako olakšava nanošenje sljedećeg sloja na površinu. Ako je na objektu urađena odgovarajuća hidroizolacija, na površinu možemo staviti još samo dekorativnu vodootpornu masu HYDROSOL Decor base, u protivnom površine najprije moramo premazati sa hidroizolacijom HYDROSOL Express 1K, u koji utopimo još trake za zaptivanje i manšete, a zatim na taj sloj nanesemo još dekorativnu masu, koju možemo nijansirati ili površinu samo izravnamo.

U slučaju da nam se odabrana nijansa ili dekorativna tehnika više ne sviđa, onda je jednostavno samo obojimo ili odaberemo drugu dekorativnu tehniku. Također, naknadni sanacijski radovi i obnova instalacija su znatno jednostavniji, u odnosu na klasični sistem sa keramičkim oblogama.

Slika 7: Brza, jednostavna i povoljna sanacija kupatila prema novim trendovima.

HYDROSOL EXPRESS hidroizolacija pod keramičnimi oblogami
HYDROSOL EXPRESS hidroizolacija pod keramičnimi oblogami
HYDROSOL Renovation za hitro obnovo kopalnice
HYDROSOL Renovation za hitro obnovo kopalnice
Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba