Novi trend u unutrašnjem dizajnu: skoro bijele nijanse

Naš boravišni prostor bitno utiče na naše raspoloženje. Količina sunčeve svjetlosti reguliše naš cirkadijalni ritam, kvaliteta zraka utiče na naše zdravlje, materijali i boje kojima smo okruženi, sa svojim karakteristikama i obradom utiču na akustiku, blještanje i ugodnost dodira, a time i na našu kvalitetu boravka. Sve veća svijest o značaju boravišnog prostora na naše raspoloženje se ogleda i u trendovima, jer arhitekti i dizajneri interijera sve više vremena posvećuju istraživanju i implementaciji zdravih i održivih praksi.

Boje kojima smo okruženi doprinose našem raspoloženju. Psihologija boja kaže da boje mogu stimulisati određeno ponašanje, odziv kao i naše osjećaje – bilo pozitivne ili negativne.

Bojom možemo i optički korigovati prostor, kreirati osjećaj veće dubine, uravnotežiti paletu boja, regulisati blještanje i kreirati različite atmosfere. Odabirom boje također i dosta govorimo o našem karakteru. Zato na boju zidova, koji na kraju krajeva predstavljaju najveću površinu našeg doma, ne smijemo gledati kao na dekorativni naglasak, već kao na osnovu ambijenta kojeg kreiramo. 

Neutralna, a sa porukom: boje toplog minimalizma

Za kreiranje umirujućeg ambijenta uvijek igrajte na suptilne nijanse, koje će protagonizam prepustiti plemenitim prirodnim materijalima. Odaberite blago pigmentiranu nijansu bijele koja će (za razliku od čisto bijele) svojim odsjajem, sjenkama i suptilnim nijansama vaš dom približiti prirodnom okruženju. Govorimo o skoro bijelim (off-white) nijansama.

Skoro bijele nijanse su u inostranstvu već veoma priznate - klasična bijela zidna boja je zapravo već prije desetljeća svoj prostor prepustila bojama kao što su boja slonove kosti, boja leda ili pavlakasto bijela, te boji ljuske jajeta, rikote i mascarponea, koji u ambijent unose suptilnu toplinu i vječnu eleganciju. Sada su dostupne i kod nas, jer vam ih  mogu zamiješati u svim JUMIX mješaonama.

U JUB-u su skoro bijele nijanse podijelili na toplije (pamuk, alabaster, jasmin), hladnije (boja leda, boja soli ili kefira), neutralne (čipka, biser, tofu) i roze (rikota, puder, basmati). Radi se o nježnim nijansama bijele boje, a koje imaju brojne prednosti u odnosu na svoju nepigmentiranu sestru.

Skoro-bijela: više karaktera, mekane sjene i ugodni osjećaji boravka

Bijele nijanse su višestrane, jer nam mogu koristiti kao dugoročna osnova za promjenjive stilove i boje naše opreme. Isto tako, optički povećavaju prostor, jer odbijaju prirodnu svjetlost i lijepo se prepuštaju kako u savremene, očišćene domove, tako i u rustikalne i ruralne ambijente. Skoro bijele nijanse se sa svojim nježnim nijansama i na prefinjen način prilagođavaju vašem unikatnom ukusu, a time vašem domu daju poseban karakter.

Pročitajte još

Kako za svoj dom odabrati pravu nijansu skoro bijele?

S vama ćemo podijeliti nekoliko savjeta za odabir podtona. Možete ga odabrati u odnosu na više faktora – orijentaciju prostora, postojeće arhitektonske elemente ili učinak koji želite postići. 

   

 

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba