Kako za svoj dom odabrati pravu nijansu skoro bijele?

Skoro bijele nijanse su u inostranstvu već veoma priznate - klasična bijela zidna boja je zapravo već prije desetljeća svoj prostor prepustila bojama kao što su boja slonove kosti, boja leda ili pavlakasto bijela, te boji ljuske jajeta, rikote i mascarponea, koji u ambijent unose suptilnu toplinu i vječnu eleganciju. Sada su dostupne i kod nas, jer vam ih  mogu zamiješati u svim JUMIX mješaonama.

U JUB-u su skoro bijele nijanse podijelili na toplije (pamuk, alabaster, jasmin), hladnije (boja leda, boja soli ili kefira), neutralne (čipka, biser, tofu) i roze (rikota, puder, basmati). Radi se o nježnim nijansama bijele boje, a koje imaju brojne prednosti u odnosu na svoju nepigmentiranu sestru.

Kako odabrati pravu nijansu?

Pošto su skoro bijele nijanse neutralne, a ujedno se kao pravi kameleoni prilagođavaju prostoru, nema pravila pri odabiru. Prikladne su za sve prostore, dopunjuju sve stilove opremanja i kombinuju se sa baš svim bojama koje već postoje u prostoru. No, svejedno nekoliko savjeta za odabir podtona. Odaberati ga možete u odnosu na više faktora – orijentaciju prostora, postojeće arhitektonske elemente ili efekte, koje želite postići.

Orientacija prostora - uravnotežite barvo sončne svetlobe

Prostori sa južnom i zapadnom orijentacijom, u kojima preovladava jaka i topla svjetlost, djelovaće elegantnije u skoro bijeloj sa hladnim podtonovima (Ice cube, Kefir, Frost, Salt), jer će isti uravnotežiti tople boje sunčeve svjetlosti. Suprotno, prostore koji su slabije prirodno osvijetljeni, radije obojite bojom sa toplijim podtonom (Cotton, Alabaster, Jasmine, Eggwhite).

Neutralne boje (Lace, Pearl, Tofu i Dust) će se lijepo uklopiti u sve ambijente, dok će boje iz spektra Blush (Ricotta, Marshmallow, Baby powder i Basmati) unijeti toplinu tamo gdje vam je potrebna – u radnu sobu, trpezariju, spavaću sobu ili dječiju sobu.

Dopunite ili istaknite arhitektonske elemente

Pri odabiru boje imajte u vidu i boju poda i plafona, stolarije i ugradbenog namještaja i zidne dekoracije (štukature, tapete, letve). Ako želite nabrojane arhitektonske elemente naglasiti, odaberite kontrastni ton, a ako ih želite što bolje sakriti i stopiti sa cjelinom, zidove uz njih obojite sa sličnom nijansom.  

Kakav ambijent želite kreirati?

Naravno, najbitnije je pitanje, kakav ambijent želite kreirati. U donjem primjeru smo pripremili četiri različita ambijenta sa kombinacijom dva seta namještaja i dvije skoro bijele nijanse. (Frost i Mascarpone). 

        

        

U dva primjera zidna boja komplementarno dopunjava odabrani namještaj, a u dva ga dopunjava srodnim tonom. Slično možete uraditi i vi: stariji namještaj će izgledati svježije ako ga uravnotežite sa komplementarnom (u krugu boje suprotnom) bojom; savremeni ambijenti koji igraju na prefinjenu monokromatsku paletu, još će više zasijati ako ih dopunite sa srodnim tonom zidova. 

 

Završni savjet

Odabirom skoro bijelih nijansi za zidne boje, u prostor ćete zapravo unijeti dodatnu mekoću i dubinu, naglasiti arhitekturne elemente ili uravnotežiti stil opremanja. Pri odabiru podtona neka vas u prvom redu vodi vaš ukus, a ako ste u dilemi, za savjet pitajte stučnjaka u JUB-ovim JUMIX mješaonama.

Pročitajte još

Već poznajete »skoro bijelo« – novi trend u dizajnu enterijera?

Skoro bijela odnosno bijela sa podtonom, koja je novi trend u dizajnu enterijera i koju arhitekti i dizajneri enterijera sve više koriste.

  

 

Novi trend u dizajnu enterijera: skoro bijele nijanse

Sve veća svijest o značaju boravišnog prostora na naše rapoloženje se ogleda i u trendovima, jer arhitekte i dizajneri enterijera sve više vremena posvećuju istraživanju i implementaciji zdravih održivih praksi.

 

 

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba