Već poznajete »skoro bijelo« – novi trend u dizajnu enterijera?

Čista bijela boja je u enterijeru najčešći izbor, jer ju je jednostavno kombinovati sa ostalim nijansama i namještajem. Pošto odbija svjetlost, prostor još vizuelno uveća te mu daje osjećaj čistoće i svjetlosti. I pored toga, klasična bijela boja u prostoru može djelovati hladno i sterilno. Tokom sunčanih dana svjetlost koja se odbija od zidova previše sija i djeluje zasljepljujuće. Skoro bijela odnosno bijela sa podtonom, koja je novi trend u dizajnu enterijera i koju arhitekti i dizajneri enterijera sve više koriste, je između ostalog i za ovaj problem odlično rješenje.

 

Bijele nijanse su višestane, jer nam mogu koristiti kao dugoročna osnova za promjenjive stilove i boje naše opreme. Isto tako, optički povećavaju prostor, jer odbijaju prirodnu svjetlost i lijepo se prepuštaju kako u savremene, očišćene domove, tako i u rustikalne i ruralne ambijente. Skoro bijele nijanse se sa svojim nježnim nijansama i na prefinjen način prilagođavaju vašem unikatnom ukusu, a time vašem domu daju poseban karakter.

U JUB-u su skoro bijele nijanse podijelili na toplije (pamuk, alabaster, jasmin), hladnije (boja leda, boja soli ili kefira), neutralne (čipka, biser, tofu) i roze (rikota, puder, basmati). Radi se o nježnim nijansama bijele boje, a koje imaju brojne prednosti u odnosu na svoju nepigmentiranu sestru.

Dodani pigmenti će različito reagovati sa predmetima u svom neposrednom okruženju i s bojom sunčeve svjetlosti. Boja će apsorbovati i odbijati različite talasne dužine i tako se mijenjati u odnosu na vrijeme, sat, godišnje doba, kao i u odnosu na predmete u svom okruženju. Time će kreirati više prirodan, topao i domaći osjećaj, a s druge strane će doprinijeti regulisanju vašeg biološkog sata.

I ako jednaku boju upotrijebimo po cijelom domu, svejedno neće djelovati dvodimenzionalno, jer će u skladu sa prodorom svjetlosti u prostor mijenjati svoju boju. Tako se može vidjeti kao da smo okruženi sa bogatom monokromatskom paletom, a ne samo sa jednom bojom.

Topli minimalizam

Jedan od prevladavajućih trendova na području dizajna interijera,  koji uključuje i skoro bijele nijanse, je topao, održivi minimalizam sa notama mediteranskog, skandinavskog i japanskog dizajna. Zajedničko za sva tri je to da jednostavnim intervencijama u prostor, kreiraju prostor sporog i brižljivog boravka; maleno utočište koje nas puni pozitivnom energijom.

Japandi je trenutno eden od prevladujočih slogov notranje opreme, saj s svojimi nežnimi teksturami, igro senc in odsevov ter z malo pohištvenimi elementi in barvami v prostor vnaša dinamiko in toplino.

U prvi plan dolaze primarni materijali - drvo, kamen, metal, staklo, tekstil, kreč, glina i keramika - i njihove različite površinske obrade, koje sežu od grubih (štokani kamen, četkano drvo, grubi malteri) pa do sjajnih (metal, polirani kamen, glazirana keramika). Prirodne materijale dopunjavaju neutralne nijanse namještaja, kućnog tekstila i boje zidova.

 

Ako bi željeli i sami u svoj dom uvesti jedan od trendova toplog minimalizma, tradicionalnu bijelu boju zamijenite sa jednom od njenih nepigmentiranih sestara.  Odabirom skoro bijelih nijansi za zidne boje,  u prostor ćete zapravo unijeti dodatnu mekoću i dubinu, naglasiti arhitekturne elemente ili uravnotežiti stil opremanja. Pri odabiru podtona neka vas u prvom redu vodi vaš ukus, a ako ste u dilemi, za savjet pitajte stručnjaka u JUB-ovim JUMIX mješaonama. 

 

Pročitajte još

Odaberite svoju omiljenu bijelu boju

Čista bijela boja je u interijeru najčešći izbor, jer ju je jednostavno kombinovati sa ostalim nijansama i namještajem. Pošto odbija svjetlost, prostor još vizuelno uveća te mu daje osjećaj čistoće i svjetlosti. I pored toga, klasična bijela boja u prostoru može djelovati hladno i sterilno. Tokom sunčanih dana svjetlost koja se odbija od zidova previše sija i djeluje zasljepljujuće. Skoro bijela odnosno bijela sa podtonom, koja je bijela boja sa podtonom sive ili bež, je za ovaj problem odlično rješenje.

   

Novi trend u dizajnu enterijera: skoro bijele nijanse

Sve veća svijest o značaju boravišnog prostora na naše rapoloženje se ogleda i u trendovima, jer arhitekte i dizajneri enterijera sve više vremena posvećuju istraživanju i implementaciji zdravih održivih praksi.

   

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba