"Pettinato"

Upotrebom PETTINATO dekorativne tehnike možete križnim potezima i upotrebom kista na obojenim površinama stvoriti specifičan i unikatan dekorativan izgled. S obzirom na željeni konačni izgled u prostoru, PETTINATO tehniku kombinujemo s oslikavanjem sa drugim tehnikama i alatom te tako stvaramo jedinstven ambijent. Upotrebom boje JUB Decor Glamour površina dobiva lijep i istaknut metalni sjaj.

Tehnika "Petinatto"
Priprava in postopek izdelave

Priprema podloge

1. Predbojenje: podloga suha, čvrsta, bez mrlja ulja i sličnih nečistoća. Osiguramo jednoličnost površine, po potrebi predbojimo, da dobijemo jednoličan ton podloge. Upotrebljavamo bijelu boju.

2. Zaglađivanje podloge: s Jubolin kitom (Jubolin, P25 ili P50), s nehrđajućom gletaricom.

3. Brušenje površine: otprašivanje usisavanjem ili finom metlicom.

4. Impregnacija: Akril emulzijom (1:1).

Postupak izrade

 

Primjerena podloga

Sve vrste čvrstih fino zaglađenih zidnih površina i površine s čvrsto prihvaćenim starim nanosima u vodi netopivih disperzijskih boja. Obavezno ih predbojimo, za to koristimo JUPOL Latex u nijansi, koja je najprimjerenija za pojedini ton boje JUB Decor Glamour. U slučaju viših zidova ili većih površina preporučujemo 1. nanos Glamoura direktno na površinu zida četkom u željenom uzorku (bez upotrebe valjka).

Mokar nanos

Odmah obrađujemo s većim ili manjom četkom. Kratkim potezima u različitim smjerovima obrađujemo plohu tako da su tragovi kista izrazito naglašeni i vidljivi. Nakon obrade pojedine plohe ponavljamo obje faze sve dok ne obojimo cijelu površinu.

Nanašanje boje

Boju nanosimo u dva sloja. Pojaseve spajamo »mokro na mokro«, pazimo da radni spojevi nisu vidljivi, pri čemu prvi kao i drugi sloj nanosimo u istoj tehnici.

Dodatni dekorativni učinak

Ako još mokar sloj boje, koju smo nanijeli valjkom, strukturiramo s bilo kakvim drugim alatom, npr. sa spužvicom, plastičnom ili čeličnom molerskom lopaticom pa čak i s valjkom, s kojim smo boju i nanosili. U svim slučajevima s posve kaotičnim smjerovima ili poredanim potezima četke, spužvice ili drugih alata postižemo više ili manje reljefnu površinu, a time zbog različito intezivnog odbijanja svjetlosti i svojstven nejednoličan sjaj.

Orodje in material

Alat

  • dugodlaki krzneni valjak
  • četka za strukturiranje površine

 Materijal

  • Jubolin kit (P25, P50)
  • Akril emulzija
  • JUPOL latex polmat
  • Glamour
Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba