Marelica iz snova (Apricot dream) je JUB-ova Boja godine 2024.

Za prošlost važi da je se treba uvijek sjećati po najljepšim trenucima. Oni nas zapravo vode, inspirišu, motiviraju ... da sa većim žarom i entuzijazmom ostvarimo postavljene ciljeve u budućnosti. U JUB-u nas je za 2024. godinu najviše inspirisala Marelica iz snova – nijansa Apricot dream (odn. 370 C), koja nas podsjeća na profinjenost enterijera u 90-im godinama, kada su prevladavale tapete, zavjese, tepisi u boji marelice i iste takve fasade. Sa nijansom 370 C sjećamo se prošlosti, a težimo najnovijim trendovima, koji nijansu u boji marelice iznova postavljaju na sami vrh među bojama.  

Nekada je boja marelice bila izuzetno popularna kako u modnoj industriji, tako i u enterijeru i eksterijeru. Od tu potiče i priča koju diktira Apricot dream – Boja godine 2024. S njom se sjećamo prošlosti, kada je vrijeme sporije teklo, kada smo jeli domaću i sezonsku hranu, kada smo se družili sa prijateljima, više smo razgovarali i slušali jedni druge, kada smo bili više povezani jedni s drugima, te smo imali više vremena za porodicu i prijatelje. Sjećamo se vremena kada smo manje trošili, a kupovali kvalitetnije proizvode. Želimo sebi dočarati atmosferu iz vremena kada je život u svakom pogledu bio  »lakši« ili mirniji. I boja marelice je idealna za to …

Topla je, privlačna i umirujuća boja, zato je često povezujemo sa mirom i harmonijom. Ima umirujući uticaj na tijelo i duh, zato je odlična u ambijentima za opuštanje i meditaciju. Simbolizira ljubav, naklonjenost i toplinu, a svojom mekoćom i nježnošću podsjeća na dječiju nedužnost. U prostoru stvara pozitivnu energiju i pomaže u otklanjanju negativnih osjećaja. Idealna je za manje, tamne sobe ili sobe okrenute prema sjeveru, jer ih sa bojom marelice na zidu možemo oživiti i dodati im dodir sunca tokom cijele godine.

 

 

Svježina, toplina i mekoća u svim svojim varijantama
 

Boju marelice možemo s lakoćom kombinovati sa brojnim ostalim nijansama i time u prostor unijeti različite emocije odn. osjećanja. Na primjer kombinacija boje marelice sa toplom pastelnom nijansom ili skoro bijelim nijansama kreira mekano i umirujuće okruženje, te je jednostavna kako za oči, tako i za rad. Ako želite boju marelice uključiti u postojeći prostor, sobe sa smeđim, bež i kremastim podtonom – nude dobru polaznu tačku za kreiranje svježeg i bezvremenskog ambijenta.  

 

Dvije srodne nijanse iz istog spektra ljestvice boja (kao što su boja marelice i narandžasta) u prostoru uvijek djeluju uredno i elegantno. Različite nijanse narandžaste u prostoru kreiraju zaigrane kontraste, koji razbijaju monotonost.

Kontrast, dubina i osjećaj domaćeg

  

Apricot dream sa crnim detaljima stvara oštar kontrast boja. Nudi kliznu ljestvicu svijetlog i tamnog, a popularna je prije svega u enterijerima, gdje prevladava japandi stil. Crni elementi i dodaci privlače poglede, dok svijetle površine u boji marelice dodaju mekoću. Za stvaranje kontrasta u prostoru, nijansu boje marelice možemo kombinovati i sa plavom ili zelenom. Takva kombinacija je idealna za traženje prave kombinacije tamno-svijetlo i dodavanje dubine u prostoru.

 

 

U savremenim enterijerima su izuzetno popularne sive nijanse, ali sivo-bijela shema može negdje djelovati i previše hladno, zato je (tada) potrebno je oživiti. Nijansa Apricot dream je idealna kombinacija različitim sivim tonovima, jer monoton prostor čini toplijim i mekšim, a istovremeno mu daje osjećaj domaćeg.

Znači, ako sumiramo … boja marelice je svestrana. Sa svojom nježnom pojavom čini mekšim i najgrublje, oštre linije i stvara pečat. Tako moćan, da piše istoriju i diktira nostalgiju. S njom ćemo se u JUB-u sjećati svega lijepog, što nam je ostavila prošlost. Ujedno ćemo s njom stvarati nove priče i stare umjetnine očuvati u njihovim modernijim varijantama.

Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba