"Spatolato" prirodna struktura mramora

Tehnikom SPATOLATO postižemo izgled dubine prirodnog kamena i lomljenih segmenata u samom kamenu. Prirodni mramor je poluproziran kamen a nijansu mu daju mineralne primjese i drugo. Širokom paletom nijansi se možemo približiti željenom tonu, a s odabranom SPATOLATO tehnikom i samoj strukturi mramora.

Tehnika "Spatolato"
Tehnika "Spatolato"
Priprava in postopek izdelave

Priprema podloge

 1. Predbojanje: podloga suha, čvrsta, bez mrlja ulja i sličnih nečistoća. Osiguramo jednoličnost površine, po potrebi predbojimo, da dobijemo jednoličan ton podloge. Upotrebljavamo bijelu boju.
 2. Zaglađivanje podloge: s Jubolin kitom (Jubolin, P25 ili P50), s nehrđajućom gletaricom.
 3. Brušenje površine: otprašivanje dijelova usisavanjem ili s finom metlicom.
 4. Impregnacija: Akril emulzijom (1:1).

Postupak izrade

Nanos Marmorina

 

(1. ruka) s nehrđajućom lopaticom. Debljina nanosa ~0,1-0,2 mm. Na lopaticu stavimo malo Marmorina, kojeg s kombiniranim potezima u tankom sloju nanosimo na površinu. Višak materijala istovremeno uklanjamo, tako da na zidu ostane željena debljina nanosa. Kod strukture Marmorin Spatolata vrlo je važan smjer rada. Ako nanosimo uzorak odozgo prema dole, izgled je oštriji. Pri nanošenju Marmorina odozdo prema gore, linije završnog izgleda su mekše.

Nanos Marmorina

 

(2. i 3. ruka) protiče isto kao i prvi nanos. Pojedini nanos mora biti suh prijeslijedećeg. Kad je apliciran zadnji, 3. nanos Marmorina, pričekamo da se podloga potuno osuši. Po potrebi između nanosa površinu lagano obrusimo s brusnim papirom granulacije 300 i veće.

Zaglađivanje površine

 

Kad je podloga potpuno suha, s metalnom gletaricom zaglađujemo površinu. Najprije lagano, kasnije intenzivnije s većom silom pritiska na površinu. Potezi gletarice trebaju biti u svim smjerovima. Površina prelazi iz polusjajne u površinu s visokim sjajem i dojmom velike dubine. Zaglađivanjem postižemo veći kontrast, jer je na mjestima zaglađivanja Marmorina nijansa tamna, blještava i puna, a u udbinama djelomično matirana i svjetlija.

Završna obrada s premazom Decor MarmorinShine:

 

Zbog postizanja vodoodbojnosti i većeg sjaja, Marmorin se premazuje s Decor Marmorin Shine. S time postižemo manju osjetljivost površine na kontakt, prašinu, masnoće, vodu i sl.

Orodje in material

Alat

 • valjak
 • sintetička krpa
 • nehrđajuća zaobljena
 • gletarica
 • ariless
 • nehrđajuća lopatica

Materijal

 • JUPOL Gold
 • Akrilna emulzija
 • Marmorin Shine
 • Jubolin kit (P25, P50)
 • Marmorin
Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba