"Egeo" prirodni mramor

Tehnikom EGEO postižemo izgled fine površine s posve laganim reljefom u kojoj pod određenim uglom opažanja ili upada svjetlosti površina dobiva jače izražen uzorak. Jedva vidljiva struktura uzorka djeluje neupadljivo, no ipak dovoljno plemenito kao prirodni mramor Egeo. Kod uobičajene izvedbe tehnike EGEO koristimo jednu nijansu Marmorina, dok je zahtjevnija izvedba sastavljena od više različitih nijansi Marmorina koje zajedno tvore završni estetski izgled.

Tehnika "Egeo"
Priprema i postupak izrade

Priprema podloge

 1. Predbojenje: podloga suha, čvrsta, bez mrlja ulja i sličnih nečistoća. Osiguramo jednoličnost površine, po potrebi predbojimo, da dobijemo jednoličan ton podloge. Upotrebljavamo bijelu boju.
 2. Zaglađivanje podloge: s Jubolin kitom (Jubolin, P25 ili P50), s nehrđajućom gletaricom.
 3. Brušenje površine: otprašivanje dijelova usisavanjem ili s finom metlicom.
 4. Impregnacija: Akril emulzijom (1:1).

Nanos Marmorina

Nehrđajućom gletaricom. Debljina nanosa je ~0,1-0,5 mm. Širina nanosa treba biti približno 0,5-1 m ili tolika, da se nanos zagladi na odgovarajuću debljinu prije sušenja. Dužina poteza gletaricom treba biti 20-30 cm. Rubova, koji bi ostajali pri vučenju gletaricom skoro nema, jer ih stalno izravnavamo. Kad se prvi nanos posuši, možemo nanijeti drugi nanos, koji je jednak prvom.

Izrada strukture

Nehrđajućom gletaricom. Čistu gletaricom premažemo s tankim nanosom Marmorina. Debljina Marmorina na gletarici je ~0,5 mm. Gletaricu lagano položimo vodoravno na površinu. S kružnim pomacima se Marmorin, koji je nanešen na gletaricom polako u obliku nepravilnih tragova prenosi na površinu. Pri tome ne pritiskamo i ne zaglađujemo prejako. Najčešće je nanos prvih mrlja već suh, kad počenemo s nanosom drugog sloja strukture (na isti način kao i prvi).

Završna obrada

Kad je podloga potpuno suha, s nehrđajućom gletaricom nježno uklonimo pojedine vrške. To možemo napraviti i s finim brusnim papirom (granulacija 200-300), pri tome pazimo da površine ne zaglađujemo. Uklonimo prašinu.

Marmorin Shine

Nanosimo Decor marmorin shine sa sintetičkom krpom, u dvoslojnom nanosu. Kada je zadnji nanos suh, izvodi se poliranje, s čistom sintetičkom krpom. Marmorin se prije nanošenja Decor marmorin shine ne zaglađuje, zato je završni izgled tek blago sjajna površina.

Alat i materijal

Alat

 • valjak
 • nehrđajuća zaobljena gletarica
 • nehrđajuća lopatica
 • sintetička tkanina - polipropilen

 Materijal

 • Marmorin
 • Marmorin Shine
 • JUPOL Gold
 • Akrilna emulzija
 • Jubolin kit (P25, P50)
Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba