Više od 10.000 omiljenih nijansi JUPOL Gold

Prostore u kojima boravimo, možemo obogatiti bojama, estetski urediti i prilagoditi ih u skladu sa svojim željama.  

Dobro je i nešto znati o bojama, da si ne pokvarimo klimu u kojoj boravimo. Doživljaj boja zavisi od više faktora: nijanse, veličine obojene površine, vrste svjetlosti i našeg opšteg raspoloženja. 

NIJANSA

Boje utiču na rad našeg uma i na naša osjećanja. Usredotočimo se na boje, koje nam donose dobrobit.

BIJELA

Boja pozadine, stvara osjećaj hlada i prozračnosti.

ŽUTA

Najbolje se ponaša u kuhinjama sa trpezarijom, dnevnim sobama, radnim (školskim) prostorima te prostorima za rekreaciju. Nije prikladna za spavaće sobe, prostor oživi, osvijetli, dodaje toplinu.

NARANČASTA

Jednako kao žuta, osim što nije prikladna za radne sobe i kancelarije, te spavaće sobe; daje osjećaj potpore, prijateljstva, jača samopoštovanje te podstiče apetit.

CRVENA

Najprikladnija za trpezarije, jer podstiče živost i društvenost te povećava želju za hranom, često se koristi u restoranima, dječijim igraonicama, teretanama... Jednostavno oživljava, obogaćuje prostor, a na izgled ga smanjuje. Nije prikladna za spavaće sobe, studijske sobe, radionice, učionice, kancelarije, čekaonice u bolnicama…

LJUBIČASTA

Ljubičasta boja je prikladna za spavaće sobe, kupatila i prostore u kojima se opuštamo, meditiramo. Treba je koristiti kao dodatak, te za manje površine, jer unosi smiraj i duševnu ravnotežu. 

ZELENA

Najprikladnija za dnevne i spavaće sobe, radne prostore u kojima su nervoza i stres svakodnevne pojave, gdje je prisutna napetost, jer smiruje i hladi. Nije prikladna za teretane i hladne prostore.

PLAVA

Prikladna za spavaće sobe, kupatila, kao i radne sobe … najviše za prostore koji su namijenjeni opuštanju. Stvara hladan i prozračan prostor.  Nije prikladna za trpezarije, prostore za zabavu, rekreaciju, podrumske prostorije.

 

Potražite inspiraciju između više od 10.000 nijansi omiljene boje JUPOL Gold. 

VELIČINA  POVRŠINE 

Ako biramo nijansu, na osnovu malih listića iz ton karte, na malom listiću nam boja djeluje prijatno i dopadljivo. No, kada sa tom bojom obojimo zid, dnevnu sobu ili možda fasadu, tu nijansu možemo doživiti drugačije.

 

Ako odaberemo intenzivnu/zasićenu nijansu, na većoj površini će djelovati još intenzivnije. Ako odaberemo veoma svijetlu nijansu, na većoj površini će djelovati još  svjetlije. Zato je prije bojenja preporučljivo nijansu provjeriti na većoj površini (barem 15x15cm, a može i većoj).

VRSTA SVJETLOSTI 

Potrebno je uvažiti, da veliki uticaj na boju ima i sama svjetlost. S pažljivom upotrebom boja i svjetlosti možemo osvijetliti sva tamna područja u stanu.

 

U prostoru sa dobrom prirodnom ili umjetnom svjetlosti, možemo si priuštiti i odabir živahnijih ili tamnijih nijansi. Čak i u manjem prostoru sa dobrom prirodnom svjetlošću, možemo si samouvjereno priuštiti kombinovanje tamnijih ili živih nijansi jer prostor radi obilja svjetlosti svejedno neće djelovati tijesno.

RASPOLOŽENJE 

Boje imaju moć, jer utiču na naše raspoloženje. Pri tome lični odnos prema bojama svakog pojedinca zavisi od brojnih faktora, kao što su njegov značaj, starost, spol, raspoloženje, moda ...

 

Naše trenutno raspoloženje igra veliku ulogu pri odabiru boje, zato je pametno odabrati nijansu kada smo smireni i dobre volje. Nipošto nije dobro odabrati boju kada je pun mjesec ili na dan kada smo umorni, nervozni ili pod stresom, jer tim danima boje možemo doživiti drugačije.

 

Boje su  jedan od bitnijih elemenata oblikovanja prostora, kako na području arhitekture tako i unutrašnjeg opremanja i imaju veliki uticaj na čovjeka. Prema odabiru savršenih nijansi nas vode kako pravila likovne teorije, tako i lični doživljaj svakog pojedinačnog korisnika.

Pri oblikovanju prostora radi se obično o kombinovanju podnih obloga, namještaja, tekstila te dodataka, a svi ti elementi se ponose svaki sa svojom nijansom. U poređenju sa namještajem koji je na tržištu dostupan u ograničenim varijantama nijansi, daleko najviše slobode pri odabiru savršene nijanse dozvoljavaju zidovi. Unutrašnja zidna boja JUPOL Gold je dostupna u više od 10.000 nijansi i zasigurno ćete pronaći najprikladniju i za vaš ambijent! Nijanse obuhvataju cijeli spektar kruga boja, variraju i prema kromatičnosti, a nijansiranje je moguće prema ton karti JUB Favourite feelings, skalama boja RAL i NCS kao i sa DIPI koncentratima.

  

 

JUPOL Gold Advanced
 

Visoko pokrivajuća unutrašnja periva boja
Za sve jače opterećene unutrašnje prostore u kojima je zahtijevan vrhunski estetski izgled prebojene površine.

JUPOL Gold
JUPOL Gold
Potražite nadahnuće u više od 10.000 omiljenih nijansi JUPOL Golda.
Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba